www.bnusicsbanja.edu.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Home О школи Историјат школе

Историјат школе

 

        Гимназија „Бранислав Нушић“ у Сокобањи почела је са радом 1. септембра 1962. године. Прва генерација ученика похађала је наставу у старој згради Основне школе „Димитрије Драговић“ (сада Основна школа „Митрополит Михаило“), задужбини митрополита Михаила. Учила су била оскудна, а праћење предавања је било отежано јер је школа радила у трећој смени. Часови су били скраћени, као и одмори, а последњи час се завршавао у десет сати увече.

            За име школе је био расписан конкурс са скромном новчаном наградом. Највише предлога је било да Гимназија понесе име комедиографа Бранислава Нушића, који је често долазио у Сокобању. За кума је жребом изабран Света Димитријевић, радник Аутотранспортног предузећа из Сокобање.

            Нова зграда Гимназије почела је да се гради већ следеће, 1963. године. Уместо првобитно планираних пет, прикупљено је више од четрнаест милиона динара од Скупштине општине, предузећа и грађана. Житељи Сокобање и околних села радили су бесплатно и допремали грађевински материјал. Велики допринос дали су Рудник мрког угља „Соко“ и Грађевинско предузеће „Озрен“.

        Као и многе друге средње школе из малих градова и ова школа је променила низ струка и смерова покушавајући да се прилагоди разним реформама као и специфичностима средине. Тако је у периоду од оснивања па до 2005. године Гимназија „Бранислав Нушић“ прошла кроз следеће трансформације:

ü  1962. године – Гимназија са одељењима природно-математичког и друштвено-језичког смера,

ü  1978. године – Образовни школски центар са смеровима у угоститељско-туристичкој, економско-комерцијалној, здравственој и природно-техничкој струци за занимања од II-IV степена стручности,

ü  1990. године – Гимназија са одељењима природно-математичког и друштвено-језичког смера,

ü  1993. године – Економско-трговинска школа са образовним профилима:

ü  економски техничар

ü  туристички техничар

ü  трговински техничар

ü  трговац

ü  конобар

ü  кувар

ü  гимназија (издвојено одељење Гимназије Књажевац)

ü  2005. године – Средња школа са истим образовним профилима као и до тада, с тим што гимназијско одељење постаје саставни део наше школе

      ü  2010. године – Средња школа први пут уводи оглед. Уместо трговинског техничара, уписује 24 ученика за образовни профил финансијски администратор - оглед.

 

посетиоци

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас26
mod_vvisit_counterЈуче48
mod_vvisit_counterОве недеље74
mod_vvisit_counterПрошле недеље345
mod_vvisit_counterОвог месеца1053
mod_vvisit_counterПретодног месеца1614
mod_vvisit_counterСвега посета128898

На мрежи (задњих 20 минута): 2
Your IP: 3.80.55.37
,
Сада је: 21-01-2019 10:09